©   WildCarpathianGarden

Alpinariu reprezinta o compozitie estetica artificiala care are ca scop reproducerea la scara mica a unor peisaje, care, asociate cu vegetatia specifica, sugereaza o scena montana, dand astfel curtii un aspect mai pitoresc. Reprezinta un element decorativ foarte recunoscator, pentru ca pe o suprafata relativ mica pot fi plantate un numar mare de diferite plante. Cel mai bun loc pentru pozitionarea unui rocariu este o panta usoara si insorita din gradina dvs., cu toate ca un rocariu foarte frumos poate fi realizat si pe un teren plan. In acest caz, va trebui ridicata zona respectiva astfel incat sa aiba un aspect cat mai natural. Pentru ca plantele care cresc intr-un alpinariu au nevoie de lumina soarelui din belsug, acesta nu trebuie realizat in apropierea vegetatiei inalte care va arunca umbra asupra lui. Exceptie sunt rocarile cu ferigi si alte specii de plante care cresc la umbra.
Jardinierele de gradina cu flori anuale, cu bulbi, trandafiri precum si arbusti care infloresc au ritmul lor de  rutina de inflorire si de ofilire. Oricat de mult ne straduim sa impreunam specii cu inflorire timpurie, medie sau tarzie, sunt inevitabile si perioadele fara inflorire si locuri goale in jardiniere.
Intr-un alpinariu, totul este altfel.  Acesta este plin de dinamism. Intoadeauna se intampla ceva nou. Finalul infloririi unei specii intodeauna este inlocuit cu inceputul infloririi sau infrunzire a unei alte specii sau cu inflorire totala a unei a treia specii. Toate acestea din primavara timpurie si pana in toamna tarzie. Bineinteles, numai daca compozitia plantelor este armonizata si ordonata corespunzator.
Chiar este incredibil cat de mari sunt posibilitatile de creatie pe un spatiu atat de mic, cat de multa diversitate poate fi obtinuta intr-un spatiu atat de mic. Pietrele si plantele pot fi ordonate in diferite feluri. Cel mai important este ca ordonarea sa fie cat mai fidela celei care se intalneste si in natura.


Alpinariu poate fi completat in fiecare an cu plante noi obtinandu-se astfel efecte florale noi. Un alpinariu nu are o schema, o ordine sau o oranduiala… Chiar acea "dezordine intentionata"  si diversitatea culorilor si formelor ii ofera un farmec aparte si il face asa de indragit si atractiv.
Cu toate ca alpinariu, respectiv rocariu si-a capatat numele dupa pietrele din care este compus scheletul lui, piatra nu este elementul cel mai important precum nu sint nici plantele in sine. Vorbim de o dezordine pe care numai natura stie sa o armonizeze intr-o compozitie estetica de valoare. Noi incercam sa urmam natura.
Cel mai important element este totusi armonizarea culorilor si formelor pietrei si a plantelor ! Aceasta intra deja sub problema gustului si dexteritatii celui care construieste. Sa nu uitam ca cel mai mare artist este totusi natura. Totul trebuie minutios planificat, nimic nu se planteaza in repeziciune si fara un plan bun, pentru ca intr-un viitor relativ apropiat alpinariu va reprezenta o problema mare.
Dupa ce am terminat cu realizarea alpinariului, respectiv, dupa ce am pozitionat pietrele si am plantat plantele anulale si multianuale, ramane grija cu intretinerea lui. Oricat de bine pregatim locul pentru plantare, buruienile sunt inevitabile. De aceea trebuie inlaturate in prealabil. De asemenea, solul trebuie fertilizat si udat.
Inca un lucru trebuie sa-l avem in vedere, nu trebuie sa fim nerabdatori. Asa cum pentru dezvoltarea oricarei fiinte vii este necesar timp, la fel este nevoie si pentru plante. Acestea nu pot sa creasca si sa se dezvolte in conformitate cu dorintele noastre,  ci dupa legi specifice biologice.  Totusi, asta nu inseamna ca nu putem sa influentam asupra cresterii si dezvoltarii lor. O alegere adecvata a solului, ordinea blocurilor din piatra (pentru utilizarea cat mai buna a apei de ploaie), prin selectarea speciilor de plante pentru un climat anume, prin pregatirea de calitate a locului pentru plantare, prin plantare, prin cantitatea materialului saditor si la final printr-o ingrijire buna si adecvata putem influenta cresterea plantelor. Daca toate aceste conditii sunt intrunite, nu exista motiv sa ne temem, ca dupa cativa ani, nu vom obtine un alpinariu cum ne-am propus si dorit.

 


Avand in vedere ca alpinariu este unul din elementele dominante din gradina, trebuie gasita si o pozitie adecvata. Este de dorit sa fie vizibil din diferite zone ale gradinii, ale terasei sau din orice alt spatiu in care petreceti pe timpul verii, sa fie intr-un loc insorit cu destula apa. Asa ca, daca nu aveti deja conditii naturale (pietre si stancarii deja existente) si daca alpinariu se realizeaza de la inceput, atunci acesta poate fi pozitionat spre exemplu aproape de o terasa ridicata, lipit de bazinul de gradina, intr-un colt al gradinii inconjurat de un fundal format din arbusti (de preferinta conifere)  sau la un alt loc in conformite cu conditiile din anumite gradini individuale. De obicei se planteaza in fundal conifere mai inchise la culoare (Pinus mugo)  astfel incat culorile vii ale plantelor care infloresc sa fie mai accentuate. Totusi, nu trebuie saditi numai astfel de arbusti in apropierea alpinariului. Pot fi plantate si specii cu forme specifice, spre exemplu in forma de columna, rotunde, etc. Alpinariu trebuie sa respecte, ca si celalate elemente, o anumita compozitie a gradinii. Daca compozitia gradinii este neastamparata si diversa si alpinariul va fi la fel.
 


un colt de paradis salbatic
Echipa WildCarpathianGarden vine in intampinarea nevoilor de consultare, planificare si amenajare a Alpinariului in gradina casei dumneavoastra, la societati comerciale, case de vacanta, etc.
Avand in vedere ca majoritatea speciilor de plante alpine, suculente, petrofile sunt rare, unele chiar foarte rare, precum si ca o mare parte a acestora sunt protejate prin legislatia nationala in domeniul protectiei si conservarii biodiversitatii, precum si prin diferite conventii Comunitare si internationale, materialul saditor (plante, bulbi, rizomi, seminte) va proveno din pepiniere specializate si autorizate din Uniunea Europeana, oferind in acest caz si calitatea specificata.
Preluarea din natura a unor specii periclitate si rare reprezinta o adevarata crima asupra biodiversitatii Romaniei.

 


(alpinetum, rocariu, gradina de piatra, gradina alpina)
 


Pentru mai multe informatii, Va rog, nu ezitati sa ma contactati.
 Alpinarium