© WildCarpathianGarden
Biodiversitate
despre mine
Salut!
Bine ati venit pe pagina mea.
Ma numesc Sretco Milanovici, sunt om de profesie si biolog din pasiune.
Primii pasi, timizi, in explorarea vastului patrimoniu natural al acestei splendide tari, i-am facut in imprejurimile satului natal, Belobreska (undeva in Clisura Dunarii), unde mi-am petrecut copilaria si unde am terminat scoala primara. In timp ce colegii mei alergau dupa minge, eu alergam dupa fluturi si flori, pe pantele dealului Pantin Breg si Cerovita, Tavancic, de la poalele Muntiilor Lokva, prin stufisurile dunarane ale Dunavatului, la Purkina Rupa si Gornji Nartak.
Cu toate ca la gimnaziul Dositej Obradovic din Timisoara m-am inscris la filologie (am fugit de matematica), si cu toate ca aveam biologie o singura ora pe saptamana, regretatul si primul meu dascal de biologie, Jiva Plaz, a reusit sa imi "inoculeze" adevarata dragoste pentru  stiinta numita biologie.
O schimbare majora in a aprofunda tot ceea ce am stiut pana atunci despre natura, despre specii de plante si animale, am dobandit la facultate ca si student la vestitul Institut de Biologie din Novi Sad (Universitatea din Novi Sad, pe atunci inca Iugoslavia). Nu pot uita niciodata nenumaratele mele deplasari in teren, cu colegii, de la societatea studentilor de biologie din Novi Sad "dr Josif Pancic" (al carei membru eram atunci) si cu cluburile de drumetii montane Naftas si Zeleznicar. Am colindat atunci muntii Serbiei si Muntenegrului (si nu numai) in lung si in lat, iar in cea mai placuta amintire mi-au ramas Muntele Stara Planina, Durmitor din Muntenegru si Pelister din Macedonia.
Savuram briza marina a Adriaticii in timp ce colectam si inventariam specii de plante mediteraneene care cresc pe litoralul muntenegrean. Regret numai ca nu am reusit sa merg la nici un teren cu mentorul meu prof. Pal Boza, cel care m-a infestat ireversibil cu virusul numit botanica. 
Inca de atunci (in primavara anului 1994), intr-un teren de la poalele Muntelui Fruska Gora, am descoperit si prima mea orhidee. Inca mai tin minte expresia fetei profesoarei Ruzica Igic (care ne insotea in teren) cand i-am adus un exemplar rupt de Cephalanthera longifolia spre determinare. Vai, stii ca este orhidee si ca este protejata!!! - au fost cuvintele profesoarei Ruzica. Inca mai pastrez acel exemplar in herbarul personal.

Visul profesional implinit l-am simtit atunci cand, in 2004, m-am angajat la proaspat infintata administratie a  Parcului Natural Portile de Fier, ca biolog. Am inceput (continuat) sa explorez GRADINA SALBATICA A CARPATILOR.
Foarte rapid, mi-am dat seama ca sunt foarte multe de parcurs (ca si protectie si conservare) ca sa ajungem la ceea ce vedem in documentarele despre zone protejate din tari mai civilizate (sunt fan inrait al postulurilor Discovery si National Geographic, cu toate nuantele acestora).

Din nefericire, nu s-au schimbat de atunci multe lucruri. Insa, la mine, pasiunea a ramas. Am continuat sa ma uit in continuare la posturile mele preferate, descopeream si mai multi hectari din vasta  GRADINA SALBATICA A CARPATILOR.
Din 2007, domnul dr. Andrei M-Kiss m-a vrut in echipa sa. A fost o mare onoare sa accept sa vin la Sectia de Stiintele Naturii din Timisoara.
Cercetarile mele au continuat pe planul orhideelor, speciilor rare de plante si a biodiversitatii. Eram interesat de tot ce inseamna natura salbatica, din toata regiunea de vest a tarii si nu numai. Intre timp am terminat si doctoratul, iar tema tezei nu e greu de ghicit. Cei aproape 15 ani de cercetari in domeniul orhideelor, au rezultat cu: Familia Orchidaceae L. din sudul Banatului. Acest rezultat pentru mine este un inceput. Mi-am zis: mai sunt foarte multe de lucrat in acest domeniu, in domeniul botanicii.
Raman pentru mine un model drept de urmat, vestitii botanisti care colindau locurile,  pe care am onoarea sa le colind si eu astazi:  Kitaibel, Rochel,  Heuffel, Borbas, Simonkai, Brandza, Degen, Pax, Grecescu, Borza, Boscaiu, Roman, Schrött, Coste, si multi altii.
Acum, sunt foarte mandru ca sunt continuatorul Sectiei pentru Stiintele Naturii (descedenta a Societatii de Stiintele Naturii din Timisoara, 1873 - 1918) din cadrul Muzeului Banatului Timisoara, care in anul 2013, implineste onest, 140 de ani de la infiintare.

Sunt un om implinit, si cateodata, sunt insotit in teren si de draga mea sotie Iulia (si cei doi catelusi ai nostri: Mini si Nero).